Introducere

VOCEA

Importanța vocii în comunicare, mai ales atunci când nu există și comunicarea non-verbală care să ajute – vorbirea sub presiune

1. Este necesară adaptarea în funcție de reacția publicului sau a interlocutorului.

2. Dată fiind legătura strânsă dintre emoție și emisia vocii, gestionarea emoțiilor în comunicare este importantă și ea se poate realiza prin antrenarea vocii și a posturii în condiții de trac.

3. Capacitatea de a vorbi corect ține mai puțin de talent și mai mult de exercițiu.

Aspecte importante în vorbire:

1. DICȚIA

Este afectată de factori diverși:

– Anatomia aparatului fonator care este neexersat, neantrenarea mușchilor feței;

– Pronunțarea incorectă a vocalelor (nu „deschidem” gura suficient), sincoparea consoanelor („sărim” peste ele);

– Lipsa spațiului între cuvinte (graba).

Aspecte importante în vorbire:

2.VOLUMUL

Este necesară adecvarea lui la proximitatea față de interlocutor. De asemenea, controlul volumului este important pentru a putea fi variat (un volum liniar duce la pierderea atenției publicului)

Aspecte importante în vorbire:

3. ÎNĂLȚIMEA

Calibrarea vocii pentru a evita glisarea („pițigăiala”)

Aspecte importante în vorbire:

4. REZONANȚA

Emiterea sunetelor poate fi: nazală sau guturală. Ambele au ca punct comun: rezonanța. Sunetele guturale subliniază excesul de rezonanță. Corpul uman funcționează ca o cavitate rezonatoare. Exemple de cavități rezonatoare: a. Cavitatea bucală; b. Cavitatea nazală; c. Cavitatea toracică (pieptul).

Aspecte importante în vorbire:

4. RESPIRAȚIA

Exerciții: a. Se așează o carte pe piept și una pe abdomen. Se va urmări respirația diafragmatică. Se încearcă să se țină constant volumul respirator. b. Se fac vocalize. Vocala ”A” se emite în timp ce controlăm respirația și rezonanța.

În final:

VERBAL VS NON-VERBAL

Albert Mehrabian a studiat tehnica discursului/ a mesajului și a arătat în studiile sale cât la sută este influență verbală și non-verbală în comunicarea umană: 7% este comunicare verbală și 93% este comunicarea non-verbală(mimica, limbajul trupului). Comunicarea paraverbală reprezintă: 38%.

Sperăm că v-a făcut plăcere să participați la Workshop-ul organizat de către JCI Brașov și de către Andrei Țigănaș. Dacă nu ați reușit să prindeți un loc la acest eveniment, nu trebuie să vă faceți griji căci vor mai fi și altele. 

De asemenea, avem o veste bună. JCI Brașov este în căutare de membri noi. Dacă v-ar plăcea să organizați astfel de evenimente, să vă dezvoltați personal și profesional, atunci vă rugăm să apăsați pe următorul buton, pentru a afla mai multe despre noi